Fjällräddarna i Norrbotten har benämningen Norra Lapplands fjällräddare.

Området Vi verkar i sträcker sig genom hela fjällkedjan från Arjeplog och norrut ända till Karesuando. Vi är cirka 80 fjällräddare uppdelade i 9 grupper; Björkudden, Jokkmokk, Kvikkjokk, Arjeplog, Kiruna, Abisko, Karesuando, Gällivare samt en Alpin grupp.

Vi har även 4 stycken eftersökshundar som kan användas vid lavinolyckor samt eftersök av försvunnen person.

 Den Alpina gruppen har riksuppdrag och kan, om behov finns verka tillsammans med den andra Alpina gruppen som är stationerad i Östersund.  Räddningsuppdragen för dessa fjällräddare är ofta att undsätta klättrare som fastnat på bergssidor.

Några av fjällräddarna i alpina gruppen har även erfarenhet av grott räddning och ingick i den grott räddningsgrupp som tidigare fanns i Björklidenområdet.

 Fjällräddarna är självgående och förutses klara sig själva under uppdragen. Det har medfört att den personliga utrustningsnivån är hög där tillgång till hjälpmedel, förutom snöskoter, finns. Ex.vis så finns det tillgång till fyrhjulingar, båtar, kajaker, vattenskotrar, flygplan. Dessa hjälpmedel ägs av den enskilda fjällräddaren som kan nyttjas vid uppdrag. 

Antal fjällräddningsuppdrag i Norrbotten 2016 ligger på över 170 st. Många av uppdragen är hämtning av skadade på fjället, men personeftersök är de uppdrag som kräver mest personella resurser

 Antal uppdrag uppdelat på sommar och vinter är ungefär lika många.

Norra Lapplands fjällräddare har haft ett antal stora och svåra uppdrag med flygplan som störtat, skottskador på fjället och långa eftersök som pågått under en hel vecka.


I organisationen ingår även 4 instruktörer för lavin samt 4 instruktörer för sjukvård. Dessa instruktörer leder, tillsammans med utsedd övningsledare, övningar där fjällräddarna drillas i akuta situationer avseende personskador och lavinolyckor.

Dessa övningar är obligatoriska för fjällräddarna och ger träning i omhändertagande men även moment i navigering samt kommunikation ingår.

Under senare år så har antalet insatser där fjällräddarna deltar i eftersök nere i kustregionen ökat. Anledningen är att fjällräddaren är utbildad i organiserat eftersök (MSO) och är en pålitlig resurs för polisen som handhar eftersöket.

 Fjällräddarna ställer även upp på lokala arrangemang som har att göra med fjällsäkerhet men Vi brukar även delta med patruller vid olika friskvårdsarrangemang som kommunerna eller idrottsföreningar genomför.

 Fjällräddare ingår i fjällsäkerhetskommittéerna där kunskapen om fjällsäkerhet är av vikt och där kommitteen har möjlighet att höja medvetenskapen om riskerna med att vistas ute. 

En fjällräddare i Norra Lappland är en person som gör allt för att Ditt fjälläventyr ska sluta lyckligt, oavsett vilka hinder du möter.

Vi är stolt samarbetspartner med

Utmärkelse som delades ut av norsk militär till Norra Lapplands fjällräddarförening efter flygolyckan på Kebnekaise.

Svenska Fjällräddares Riksorganisation

Kontakt

Ordförande:
Rickard Svedjesten
070- 519 10 85
info@fjallraddningen.se
Hanabacken 940,845 72 OVIKEN